Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Iz Perovog pera


12.04.2017

Zalijevanje nasada kipućom vodom

Imamo više vrsta zaljevanja nasada: moreš zalit gumom, moreš stavit kap po kap, moreš prskalicom koju staviš na gumu, a moreš i novskom koliko te voja. Sve ti ove vrste imaju i dobre i loše bande ali ja ti mogu, kroz moje dugogodišnje iskustvo, sigurno rijet da ti je najboje zalijevat nasade s kipućom vodom, e!


28.01.2017

Proizvodnja kupusa raštana

Kupus raštan (u daljnjem tekstu raštan) je značajna vrsta povrća u Konavlima, đe se uzgaja kroz čitavu godinu. U kontinentalnom djelu naše zemje raštan ti je malo poznat i ne uzgaja ti se baš, zato se mi moramo u Konavlima stavit i udružit da cijelo konavosko poje zasadimo raštanom, najboje na području od Gnjila do vinarije pa da ga onda počnemo izvozit


31.12.2016

Kako spravit glavu (i noge)

Ovako oko Božića ti je običaj u Konavlima da ti se spravja svinjsko slano meso, većinom glava i noge, a moreš i kobasice. Glava ti se more spremat na više načina, ali ja ti je spremam samo na jedan, vazda isti način, e. Glava se obično spravja o Božiću, na Badnje veče, a na staru godinu ti se spremaju noge, ali ja ti to lijepo sve skupa skuvam na Badnje veče pa ti onda lijepo to pobrstimo iza mise, a ako, božemiprosti, što ostane, bacim u dubinski, pa moreš onda izvadit kad bilo, malo ugrijat na špaheru pa o.


30.06.2016

Uzgoj vinove loze u par riječi

Čejadi moja, neću vam danas u dugo, nemam kad. Evo ti ga je paso prvi sedmoga, a ja praske još ne pobro pa mi vaja it u baštinu, pobrat ono malo prasaka. Ocio sam ih pobrat opose, i bi da sam prije stigo, ne bi mi bilo o glavu, lijepo bi ja to natenane, a ne vako ih sad moram pobrat sve sebe. Dosta o praskam, to ću ti neki drugi put rijet, amo sad malo o vinovoj lozi.


09.06.2016

Krtola bez motike

Krtola ti je zanimjiva i zafalna bijka za brdsko-planinske krajeve đe predstavja važan izvor prihoda pojoprivrednije domaćinstava. Manje je poznato da se krtola more sadit bez ukopavanja u tlo, odnosno bez motike, korištenjem natruloga sijena i slame k'o pokrivke, koji se više ne mogu koristit za namirit stoku, a ni za prostirku u štalam. Tehnološki postupak je znanstveno provjeren i more se preporučit k'o dodatni vid korištenja slabo plodnije pojoprivrednije površina u brdskijem područjima.


19.05.2016

Priprema zemjišta za sađenje petrusina

Čejadi moja, nomadne su me oni manjci s Grude zamolili da im napišem koju malo o pojoprivredi ma su se kasno sjetili, đe ćeš u maju išta sadit ili sijat, moreš eventualno kukumare i malo gra'a ili koju dinju, ali, prije bilo koje sadnje vaja pripremit baštinu pa bi ja ođe počeo su tijem kako pripremit baštinu za sađenje petrusima, kojega moreš i sad posadit, ali najkasnije do Korosanta.