Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Iz Perovog pera

Kolumna, 19.05.2016

Priprema zemjišta za sađenje petrusina

Priprema zemjišta za sađenje petrusina

Čejadi moja, nomadne su me oni manjci s Grude zamolili da im napišem koju malo o pojoprivredi ma su se kasno sjetili, đe ćeš u maju išta sadit ili sijat, moreš eventualno kukumare i malo gra'a ili koju dinju, ali, prije bilo koje sadnje vaja pripremit baštinu pa bi ja ođe počeo su tijem kako pripremit baštinu za sađenje petrusima, kojega moreš i sad posadit, ali najkasnije do Korosanta.

Prije svega, najprije bi vajalo polit malo korov cidokorom i malo dezificirat (za uzgoj u zatvorenijem prostorima). Prije nego što zasiješ petrusim vaja viđe kemijsku analizu zemje koja je neophodna da točno odrediš koliko ti gnjoja treba.

Za uzgoj petrusima potrebna su duboka, plodna i rastresita zemjišta, i obavezno zemja crvenica, nemoj slučajno u koju drugu, bjež ća, ništa onda od petrusima, zaludu si ga sijo, znači samo crvenica, e.

Plodna zemja mora imat u 100 grama suve zemje:
- 8-10mg lako pristupačnog fosfora (P2O5)
- 12-20mg lako pristupačnog kalija (K2O) i
- najviše 5-6% (more i 7%, ali nikako 8%) ukupnog kalcija (CaCO3).

Osim tega, zemja mora imat 3-5% humusa, da je blago kisele reakcije, s optimalnom pH 5,5-6. Da bi petrusim boje rodio moraš obvezno dodat malo domaćega gnjoja i onega vražjega kupovnoga: 20-50t/Ha stajnjaka, a od domaćega ti je najboje uzet 5/6 vreča u Iva, u njega ti je najboje, a od mineralnih ti je najboje stavit po vreće sanitre.

Zemjište bi vajalo dobro i dobro uskopat i pripremit minimalno mjesec dana prije sadnje (u marču najboje). Zemjište se uskopa na trides cenata dubine. Tada vaja pokupit i spalit sve žile korovskije bijaka (obvezno javit vatrogascima na Grudi doje, ja sam prošli put zaboravio pa mi došla kazna 200 kuna, puno je to kad si u penziji). Poslije se po površini rasturi stajnjak, sanitra i otrov protiv miša, i po kila neopetroida.

Važno: površinska obrada pred sadnju, prema potrebi, se izvodi u više navrata sve dok se zemja dobro ne usitni i ne poravna!!!

Ođe još treba rijet da ti je petrusim spora bijka, treba ti mu neđe četres dana da proklije. Petrusim ti se sije na dubinu od cenat i po – dva najviše, najboje bi ti ga bilo zasijat u neki pitar. Nakon što si ga zasijo ne smiješ ga više zajevat, ali vaja dobro smočit zemju prije sijanja. Kad ga zasiješ vajalo bi radi one kondezacije stavit saket na nj (moreš od Pema, ali ti je najboji oni iz Kapetanića, a more i oni iz pekare) i stavi gumicu na to (moreš onu od kokoši) da ti ne uđe zraka. Kad si sve ovo vako napravio prekrij petrusim dubrovačkim ili ga strpaj đe u kakvu komodu ili u škrabicu, ali da je blizu špahera da ti prije proklija.

Neđe nakon četres dana kad ti se pojavi klica izvadi ga iz pitara i zasadi ga u zemju koju si pripremio kako sam ti gore napiso.

Dosta o petrusimu, ovo ti je i više nego moraš znat, a drugi put ćemo malo o krtoli.

U sto dobrije.