Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Iz Perovog pera

Kolumna, 28.01.2017

Proizvodnja kupusa raštana

 Proizvodnja kupusa raštana

Kupus raštan (u daljnjem tekstu raštan) je značajna vrsta povrća u Konavlima, đe se uzgaja kroz čitavu godinu. U kontinentalnom djelu naše zemje raštan ti je malo poznat i ne uzgaja ti se baš, zato se mi moramo u Konavlima stavit i udružit da cijelo konavosko poje zasadimo raštanom, najboje na području od Gnjila do vinarije pa da ga onda počnemo izvozit.

Bi će se sad pitaš zašto baš na području između Gnjila i vinarije, a bogati radi prekale. Raštan ti ima visoku ekološku plastičnost, i dobro podnosi klimatske ekstreme, lako se uzgaja, a i dosta mu je boji okus kad na njega djeluju prekale. Po svom kemijskome sastavu jedna ti je od najkvalitenijih kupusnjača. Sadrži 13-23% suve materije, 2-5% cukara, 2-4% bjelančevina, 100-200 mg% vitamina i 2-5% karotina.

Raštan ti se formira u stablo visoko do 80-100 cenata sa dosta dugijem izdancima i lisnom rozetom na vrju. Za ishranu se koriste listovi, koji su kvalitetniji poslije jačeg zalađenja, kako sam ti gore napiso, zato ti je Gruda ko stvorena za uzgoj raštana.

Raštan predstavja značajno povrće tijkom zime, ne samo u Konavlima nego i na cijelome mediteranskome području. Lisnati kupus je ti je čudo otporan na niske temperature. Raštan se bere tijkom zime i u rano projeće.

Isto tako vaj rijet da on dobro podnosi i visoku temperaturu. Podnosi i velike nadmorske visine, a i uspjeva na slabijiem zemjištima. Listovi se beru postepeno, odozdo prema gore, nikako obrnuto, bjež ća!

Evo da ti još za kraj napišem da se raštan uzgaja na sličan način ko i ostale kupusnjače, uglavnom se proizvodi iz rasada. Rasad u doba sadnje treba imat 4-5 lista. Raštan se sadi na razmak 60x40 cenata. Mjere njege se sastoje u navodnjavanju i okopavanju. U baštinam se uzgaja ko združeni usjev sa drugijem povrćem. Za berbu pristiže za 120-160 dana poslije sjetve. Prinos se postiže oko 20 t/ha.

Eto sam ti kazo kako uzgojit dobar raštan za menestre!

Zdravo bio.