O turniru

Gruda Open je tradicionalni ljetni turnir u nogotenisu koji se održava na Grudi krajem srpnja i početkom kolovoza, i koji obično traje 2 tjedna, ovisno o broju prijavljenih ekipa.

Odaziv ekipa svake godine redovito premašuje očekivanja organizatora: prve godine (2000.) za sudjelovanje na turniru se prijavila čak 31 ekipa, 2001. je taj broj bio neznatno veći - 34, da bi treće godine održavanja natjecanja bilo do sada najviše prijava - čak 56! 2003. godine se pokušalo smanjiti broj ekipa većim uplatama, ali to je tek polovično uspjelo. Naime, ponovo je broj prijava bio preko 40. Ni jubilarna peta godina nije zaostala za prethodnima, za natjecanje se prijavilo 45 ekipa, dok se 2016 prijavilo rekordnih 85 ekipa.

Posjećenost turnira je svake godine na visokoj razini. Iz iskustva govoreći, pravi je užitak igrati pred stotinjak dobro raspoloženih gledatelja, koji bodre natjecatelje, bez obzira bili oni favoriti ili ne.

Sam sport je jako popularan u ovim krajevima, pogotovo u ljetno doba, kod mladih i onih koji se osjećaju mladima, a "Gruda Open" je jedini turnir ove vrste koji okuplja igrače iz cijelih Konavala a i šire.

U nogometnom tenisu ili popularno zvanom nogotenisu igra se na terenu podijeljenom kao u tenisu, dimenzija 8 x 4 metra. Na terenu igraju dvije ekipe od po dva igrača, jedna protiv druge, na način da loptu prebacuju nogom preko mreže koja dijeli teren a koja je visoka pola metra (50 cm).

Igra se na način da se odbojkaška lopta prebacuje preko mreže, kao u tenisu, ali u ovom slučaju - nogom. Lopta za odbojku je izabrana zbog svojih svojstava nakon mnogo eksperimentiranja.

Servira se isto kao u tenisu, dijagonalno, sa jedne u drugu, protivničku, stranu terena. Za svaki osvojeni poen dobiva se 1 bod, a igra se do 15, ili na 2 razlike i to na 2 dobivena seta osim polufinala i finala, kada se igra na 3 dobivena seta.

Utakmice se počinju igrati krajem dana, oko 20:00 sati i nastavljaju se sve do kasnih noćnih sati, da bi se izbjegle dnevne vrućine.

Turnir se godinama igrao ispred Doma kulture u Grudi, ali se zbog smanjenja prostora ispred Doma kulture 2016. prebacio na teren iza Osnovne škole Gruda.

Za vrijeme trajanja utakmica otvoren je i šank na kojem se mogu kupiti osvježavajuća pića, kao i hrana.

Pobjednici turnira, kao i drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju novčane nagrade organizatora, a pobjednici i pokal u trajno vlasništvo.

Svake godine Općina Konavle donira određena novčana sredstva da bi se turnir mogao organizirati, a organizatori se trude svake godine obogatiti program i sadržaj da bi privukli što veći broj gledatelja.

Prvi turnir organiziran je bez pomoći sponzora, samo sa ogromnom voljom grupe entuzijasta. Tako je sve počelo, a po odazivu igrača i publike, vidjelo se da manifestacija ima budućnost, što je privuklo sponzore, kojih svake godine ima sve više.