Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 29.04.2019

Susret sa zmijom

Zatoplilo je kažu, more bit da i jest, u nas na Grudi još uvijek ima prekale ujutro, i još se nijesmo skinuli u kratke rukave, doduše ima i nas Gruđana svakakvijeh, ima jedan što u sred zime ide pro Grude u kratkim gaćama!!

Nego, vratimo se mi na pravu bit ovoga teksta. Neki dan je bilo točno 8 godina od onog našeg legendarnog teksta 'Susret s vukom' koji su mnogi nahvalili i koji je mnogima pomogo u ophođenju s istim (vukom, je li). Listajući jučer facebook primjetili smo sve više i više fotografija zmija te smo odlučili napisat tekst kako se ponašat ako sretnete zmiju dok se zavlačite u tuđe baštine berući kuke i šparoge!

Amo uzet jedan dan u tjednu, recimo subotu, nećemo neđeju jer ste neđejom svi na misi, je li tako? Dakle subota je, jutro, odnosno bolje popodne jer ste ujutro u spenzi pa na kafi. Dakle subota popodne i vi se odlučite poć u kuke i šparoge, ođe vam odma moramo rijet da nijeste dobre glave, ko je vidio ić šetat u po'je ili u brdo, pametnije bi vam bilo da cijelo popodne prošedite u kafiću, ali zaludu što mi mislimo, vi ćete opet po svome. Spustili ste se u po'je oko 15:00 i u naumu da uberete što više kuka i šparoga počeli ste se zavlačit tamo đe ljudska noga nije kročila zadnjih sigurno pese godina, a more bit da koju i uberete u svojoj baštini, a da i ne znate da je vaša.

Amo reć da ste već uru vremena u kukama i šparogama i da ste nabrali poprilično te čujete neko šuškanje pro međe i vi, kuriozni ko što jeste, odlučite preskočit pro međe viđet što to šuška, a usput vam se učinilo da ste tamo malo iza međe viđeli dobre kuke i šparoge. Preskočili ste među i na 3 metra ispred vas ste ugledali zmiju ili vam se bar čini da je to zmija, more bit da je blavor, nadamo se da znate razliku između blavora i zmije, ako ne znate mi ćemo vam pomoć, blavor je kafeni, a zmija? Ima ih svakakvijeh.

Pretpostavimo da ste u strahu ispustili sve one kuke i šparoge koje ste nabrali i sad jednim okom gledate hrpu nabranih kuka i šparoga, a drugim okom onu zmijurinu, odnosno u vašim očima je zmijurina, a realno u njoj nema više od 30 do 40 cenata, i više se ona boji vas nego vi nje. Glavno pitanje koje se ođe nameće je da li je zmija otrovna ili ne, a vjerujte nam to uopće nije bitno. Nije bitno ni koje je vrste, i zamislite, ne trebate je čak ni uslikat, jedino što trebate je lagano se okrenut, preskočit onu među ko Blanka Vlašić i trčat koliko vas noge nose, trčite ko maratonac, ne obazirite se i nemojte prestat trčat dok ne dođete do doma. Kad uđete u kuću zaključajte vrata, dva put, za svaki slučaj! Možda nakon ovoga otkrijete da imate talenat za trčanje pa se dogodine morete prijavit na neki maraton, ima ih sad koliko oćeš, deboto više nego malonogometnih turnira!

Ovo vam je jedina sigurna prevencija u slučaju da naletite na zmiju, ili blavora (isti kokot), i nadamo se da će vam ovaj tekst bar malo pomoć oko ophođenja sa zmijurinama! Doduše, ima još jedna bolja prevencija a to je - ne ajdete u po'je ni u brda, šedite doma ili pođite u Cavtat na rivu popit kafu.