Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 15.04.2011

Susret s vukom

Jest, istina je da su se vukovi pojavili u Konavlima, odnosno vojska ih je dovela, i to 3 komada kako doznajemo. Vjerojatno ste i čuli da su već zaklali par grla stoke. Nije baš ugodan osjećaj, pa bi trebali više pazit kad idete u kuke i šparoge ili žućenicu npr. Ali znate li što napravit ako sretnete kojega? Malo smo se informirali i donosimo vam par korisnih savjeta.

E sad, uvriježeno je mišljenje da su vukovi opasne zvijeri, što baš i nije točno, odnosno jedini prirodni neprijatelj vuka je čovjek, tako da postoji veoma mala ili skoro nikakva vjerojatnost da ćete ugledati vuka, jer on je veoma inteligentna i sramežljiva životinja koja ima veoma izražen osjet njuha i može nanjušiti čovjeka čak na kilometar možda i 2 (dva), i uvijek će se skriti od čovjeka, tako da nemate razloga imati ikakav strah od vukova, i možete slobodno nastavit bezbrižno šetati kroz po'je ili pak po brežuljcima i brdima.

Ima jedna stvar ovdje za napomenut, ako recimo šetate kučka, bilo bi pametno da ne zalazite s njim baš u šumarke, i bolje bi bilo da ga prošetate đe propodne bo'je nego prikveče, i da imate povodac vazda uza se, iako je veoma vjerojatno da vas ni onda vuk neće napast jer će osjetiti vaš miris, a već smo rekli, on se boji ljudi, ali ipak on vašeg kučka može prepoznat kao nepoznatog vuka (pošto pripadaju istoj porodici: Canidae) odnosno moguću prijetnju, i zaboravit na svoj prvobitni strah od ljudi te se može odlučit napast vašeg kučka. Jest da je to malo vjerojatno, ali postoji mogućnost!

Međutim, ako ipak kojim slučajem susretnete vuka, prva stvar koju ne smijete radit je bježat, jer, zapamtite, vuk je dosta brži od čovjeka i nema šanse da mu možete pobjeć, i još ako počnete bježat on će vas odmah smatrati plijenom. Druga, ali ne i manje bitna stvar je da ga nikad, ali nikad ne smijete gledati ravno u oči, jer on to smatra provokacijom. Dakle, najbolje bi bilo ako ugledate vuka da počnete polagano ići unatrag, ako vuk krene za vama najbolje bi bilo da dignete ruke ili još bolje da mašete rukama i glasno govorite, odnosno vičete na njega, a možda čak ne bi bilo s gorega da krenete prema njemu i glasno se derete. Ako sve ovo ne pomogne, e onda ste nafrkli da budemo pristojni, onda vam još ostaju krajnje mjere, a to su gađanje vuka čim stignete: kamenom, šticom, letvom od volana, granom ili već što vam dođe pod ruku. E sad, ako ga ovi postupci razbjesne, preporučamo vam da nađete najbliže stablo i da se popenjete nekako na njega, jer opće je poznato da se vukovi ne mogu penjat na stablo, eventualno bi mogo zaleć ispod stabla i čekat da siđete.

Nego, recimo da ste u po'ju i da nema stabla nigdje na vidiku a vuk nakon svih navedenih mjera krene na vas, e onda vam ne preostaje ništa nego da ga ošinete nogom svom snagom ili da ga puknete pro uši s nečim što vam je pri ruci, i zapamtite, iako su vukovi zaštićene životinje legalno ih je ubit u samoobrani!

Eto, nadamo se da smo vam barem malko pomogli u upoznavanju ovih zadivljujućih beštija i ophođenju s istim, a ako vas zanima više o vukovima u Hrvatskoj bacite oko na ovaj donji link.

http://www.life-vuk.hr/