Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Povijest

Gruda se prvi put spominje negdje početkom 17. stoljeća, i to kao Držojevići, koji su se u 19. stoljeću prezvali u Gruda.

Aerodrom

1881. se na Grudi otvara osnovna škola.

06.10.1936. u Konavle je sletio prvi avion, na aerodrom "Gruda". Aerodrom "Gruda", iako travnat i 27 km udaljen od Dubrovnika, ipak je služio sve do 1961, kada se izgrađuje veći i bolji u Čilipima. Preko grudskog aerodroma Dubrovnik je bio povezan sa Splitom, Zagrebom, te Bečom, Pragom i Brnom.

Prva automatska telefonska centrala u Grudi je montirana 1938.

1944. se osniva niža gimnazija s đačkim domom.

 

GRUDA 1939

Jedan tekst iz glasila "Narodna svijest" iz 1939 govori o Grudi kao središnjem mjestu Konavala, središtu općine.

Luka i Mato

U to vrijeme na Grudi se nalazila stara željeznička stanica sa 8 puta dnevnom vezom prema Sarajevu i Zenici. Govori se također kako je gospodin Korda postavljanjem električne centrale riješio važni problem ovog mjesta, a vodovod, koji je u mjestu od dolaska željeznice, čini da ljudi uživaju ono za čim mnoga mjesta pa i turistička tako dugo čekaju. Pozdrav iz Grude 1908. Aerodrom, koji je u neposrednoj blizini najzadnja je akvizacija kojom je Gruda postala predgrađe Dubrovnika u pravom smislu riječi.

Osim željeznice i škole u mjestu postoji i pošta, telegraf i telefon. Mnoge obitelji imaju radio aparate. Ima nekoliko restorana, gostiona, prenočišta i kavana. U posljednje vrijeme uređena je i uvedena placa za prodaju povrća i ostalih namirnica. Riba na Grudu dolazi iz Molunta.