Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 16.01.2022

Na Grudi brojevi rastu!

Točnije samo jedan broj, i ne, nije onaj na kojeg najvjerojatnije mislite i o kojem svi pričaju zadnje dvije godine. Koji je to broj, pročitajte u nastavku. Ali prije toga da se i službeno javimo, napravili smo malu pauzu pa nas nije bilo ni za čut ni viđet, osim na Facebooku. I sad se vraćamo s aktualnim novostima!

Prema najnovijem popisu stanovništva od lani Gruda nam ima 847 čejadi, što je za 106 više nego nase deset godina (2011.), kad nas je bilo 741. To je stvarno veliki porast, i u cijelim Konavlima, jedino je Zvekovica jača. Inače, i ukupno je u Konavlima broj stanovnika veći nego u prošlom popisu, ali samo za 83 Konavljana. Očito je da manja mjesta i sela gube stanovnike, ali ne sele se svi na Grudu, u Čilipe i Cavtat. Najveći "gubitnici" su Vitaljina i Radovčići.

Ako pogledamo statistiku prošlih godina, od 60-ih godina prošlog stoljeća na Grudi u prosjeku obitava preko 800 čejadi, što nije malo, a uz ovakav trend, bit će nas i još više.

Na slikama u nastavku donosimo detaljan pregled kretanja broja stanovnika u Konavlima po mjestima u zadnjih 10 godina, kao i kretanje broja stanovnika na Grudi od kad se broje stanovnici na Grudi.

Amo sad promislit o ovim brojevima. Kao prvo, porazan podatak je taj da nas je još uvijek manje nego Čilipjana! Ali Čilipjani su sigurno slagali, samo da ih bude više nego Gruđana. To su garant oni pribrojili ljude i iz drugih sela. Tako ćemo i mi pripojit Zastolje i eto ga, taman!

Nego, nekako šetajući pro Grude se pitamo "A da đe je ta čejad, nema niđe nikoga? Ima bit da se skrivaju đe po kućama?"