Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 06.02.2020

VIDEO Razrušena Gruda

Općina Konavle je jučer objavila video naziva "Razrušena Gruda", koji je podsjetnik na ratna stradanja u Konavlima i dobrotu jednog belgijskog svećenika prema Gruđanima. Naime, zahvaljujući humanitarnoj akciji “Un toit par toi” (Jedan krov zahvaljujući tebi) koju je 1994. godine organizirao svećenik jezuit Xavier Griffe iz belgijskog grada Liega, nabavljeno je trideset tisuća kupa kojima je pokriveno nekoliko obiteljskih kuća na Grudi.

Tom prilikom autor ovog videa pokojni Niko Zglav i snimatelj Mario Mišić su odlučili snimiti dokumentarac i ispričati priču o svakoj zgorenoj kući na Grudi. U originalnom video zapisu je išla i naracija pok. Nika Zglava koji je za vrijeme okupacije ostao na Grudi i pisao ratni dnevnik, te je u naraciji govorio o datumima kada su pojedine kuće zapaljene od strane srpsko crnogorske vojske.

Nažalost, video koji je poslao belgijski svećenik u digitalnom obliku je bez tona, i zamjenik načelnika općine Konavle Ivo Radonić ga je kontaktirao, te zamolio da pošalje originalnu VHS snimku ukoliko je još uvijek posjeduje.

Još jednom zahvaljujemo svećeniku Griffeu na humanitarnoj i moralnoj pomoći te na video uratku, te se nadamo da će original biti pronađen i da ćemo jednog dana moći pogledati ovaj dokumentarac u originalu.