Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 14.12.2018

Grudski Život na sjeveru

Nomadne smo napravili jednu video usporedbu koju ste, pretpostavljamo pogledali, naravno riječ je o usporedbi uvodne špice serije "Northern Exposure", ili na našem prijevodu "Život na sjeveru" i vjerojatno ste se zapitali kako smo uspjeli nać baš identične scene na Grudi? Prije nego vam damo odgovor na ovo pitanje, koji je naime veoma jednostavan, dotaknimo se malo same serije "Život na sjeveru".

"Život na sjeveru" je američka humoristično-dramska serija koja se prikazivala od 1990. do 1995. u 110 nastavaka. Radnja se odvija oko njujorškog liječnika Joela Fleischmana koji dolazi na staž u maleni izmišljeni gradić Cicely na Aljasci na period od 4 godine i serija uglavnom prati njegove dogodovštine s lokalnim, često ekscentričnim, stanovništvom na humorističan način, uz dosta ironije i sarkazma. Serija je bila veoma dobro prihvaćena, a mi se sjećamo kad se negdje sredinom 90-ih počela prikazivati na našoj televiziji da smo je odma instantno zavoljeli i da nam je ušla pod kožu i da smo jedva iščekivali svaki novi nastavak (za vas mlađe – onda nijesmo imali torrente... a ni internet).

Jedna, možda i najbitnija, stvar zašto smo obožavali tu seriju je zasigurno ta da smo se nekako našli, odnosno poistovjetili smo Grudu sa Cicelyjem – malo izolirano mjesto sa oko 800 stanovnika u kojemu je vazda ladno i vazda smo govorili kao da su taj izmišljeni gradić napravili po uzoru na Grudu.

I znate što? Jesu.

Naime, u jednom intervjuu koji su Joshua Brand i John Falsey, inače tvorci serije, dali za jednu novinu, rekli su da su inpiraciju za samu seriju i za gradić Cicely našli upravo na Grudi. Naime, neđe sredinom 80-ih godina mladi Joshua i John su bili na proputovanju Europom sa svojim Buickom i taman kad su iz Crne Gore ušli u Hrvatsku, pokvarilo im se auto. Fermali su u Cuce, i vidi čuda, pošo im prijenos, a pošto je to američki auto nije bilo dijelova pa su morali pričekat 10 dana, na što se oni nijesu bunili. Marko Cuca im je predložio da mogu konačit u Lada i tako je i bilo. Idućih par dana Joshua i John su se svako jutro, kad bi se probudili, kalavali na Grudu skalinima kod apoteke i išli bi u Menzu, đe bi provodili većinu dana, jer ih je Menza podsjećala na američke dinere. Kako je Joshua rekao, u Menzi su se već počele rađati ideje o nekakvom filmu ili seriji, a sve je kulminiralo kad su jedno jutro odlučili poć na drugu bandu. Znači, nakon što se se kalali niza skale, nijesu išli lijevo nego desno i kad su montali kod Jelinovića kuće ostali su bez riječi, očaro ih je pogled na Grudu, i odma su ga zabilježili svojim polaroidom. Prošetali su, sjeli u Zore popit kafu, ali kafe nije bilo pa su popili pelin, nakon čega je Johnu pozlilo pa su pošli do ambulante, koja ih je isto fascinirala. I dok je John u doktora primo penicilin, Joshua je sliko našu prelijepu sivu ambulantu. Na povratku iz ambulante dojmila ih se i Trkovića kuća koju su isto slikali, ali vidite, fontanama nisu bili fascinirani. Ne razumijemo zašto. Na Grudi ih se još dojmilo dosta tih stvari i tu su definitivno odlučili da će u toj seriji Gruda biti to naselje gdje će se odvijati cijela radnja. Početkom 1990. su se Joshua i John vratili na Grudu i počeli su pregovori oko snimanja, ali pošto politička situacija u državi nije bila baš sjajna i bajna morali su odustat od Grude i snimanje prebacit u Ameriku i onda su brže bolje na Aljasci smjestili Grudu i tamo snimili svih 6 sezona serije. U biti, nije na Aljasci, nego su samo glumili da su na Aljasci.

Ako mislite da izmišljamo sad ćemo vas razuvjerit. Dakle, svi koji se ispod 18 i svi vi koji nijeste ženjeni molimo vas da preskočite sljedeći redak. Hvala. Naime ne da je sama radnja serije odnosno gradića inspirirana Grudom, već je ime samog gradića Cicely je inspirirano odnosno je izvedenica naziva Gruda! Pitate se kako? Jednostavno: Gruda – grudi – dojke – sise – cice – Cicely. Ha? Jeste vidjeli! Još uvijek sumnjate?

Ima i još nešto: kako su Joshua i John bili na Grudi usred ljeta, tako su naletili i na zabavu za Svetu Neđeju (naravno da su i lokalnu zabavu po uzoru na Svetu Neđeju uključili u seriju), i kad su fanovi serije odlučili napraviti okupljanje, svoj festival, nije bilo druge nego da to bude zadnji vikend u 7. mjesecu, kad je inače i Sveta Neđeja na Grudi.

I evo da vam na kraju damo odgovor kako smo uspjeli nać baš identične scene, u biti se nismo trebali ni trudit jer je i sama špica rađena po fotografijama koje su John i Joshua uslikali.