Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Zelen & Petrusin

Kolumna, 20.04.2016

Prigano jaje

Prigano jaje

Može li se kolumna napisat u uru vremena? Ne znam, ali mogu pokušat. Od ideje, preko samog teksta do lektoriranja i na kraju objavljivanja na gruda.org.

Pa započnimo.

Ovaj tekst počinjem zapisivat u 2 i kvarat (popodne) i ne da ne znam što bi piso nego ne znam ni naslov, a kao počeo sam pisat. Što onda pišeš vjerovatno se pitaš? Pa eto, inače mi je dosadno u životu i nemam baš puno nešto za radit a pisat je lako, to svak može, sjedneš i pišeš, je li?

Eto, ja sam sjeo i pišem i pitam se što će za uru vremena bit od ovoga teksta, oće li ličit na išta?

Danas sam za objed jeo prigano jaje, što tebi kao čitatelju nije toliko bitno, bitna je bit ove priče a to je prigano jaje. Mislim da sad znam naslov kolumne!

Prigano jaje - na njemu smo svi odrasli i odrastamo i ono je uvijek nekako bilo jelo u drugom planu. Zašto jelo u drugom planu, ne znam, ali nekako nikako da to prigano jaje dođe do glavnog jela.

- Što ima za objed?
- Prigano jaje!
- Što je za večeru?
- Ništa, sprigaj jaje.

Prigano jaje - to je obično ono kad doma nemaš što za skuvat, a neda ti se ić u butigu, onda mati ispriga jaje i krtole, ili, kad je objed bio dobar pa si malo prećero pa nije ostalo za večeru pa onda moraš sam sebi sprigat jaje.

Prigano jaje je zakon! Mnogi misle da ga je jednostavno spremit, ali nije tomu baš tako. Znaš ono kad pitaju muškarca zna li kuvat, a on u šali kaže da zna isprigat jaje i onda se svi podsmjehuju misleći "ne'š ti sprigat jaje". E pa, za dobro isprigano jaje treba pazit na više faktora:

K'o prvo nužno je poznavanje samog jaja jer nije svako jaje isto. Ima više vrsta kokoši (češka zlatna kokoš, patuljasta araukana, patuljasta kokinkina...) pa tako i više vrsta jaja (od kokoši, od pure, od patke, od guske, od prepelice...). Treba znat je li jaje staro ili mlado, je li kupovno ili domaće i je li uopće od kokoši (gore su ti navedene vrste jaja). Zatim vrlo bitna stavka u cijeloj ovoj priči je i prosuja, (ne može bit bilo kakva prosuja), zatim treba znat koliko u'ja stavit, na koju jačinu stavit plin, koliko se u'je mora ugrijat prije nego staviš jaje na nj.

Kad si stavio jaje u prosuju, plin moraš smanjit' na najmanje, jaje bi va'jalo odma posolit, i to samo žumanjak, i onda lagano nakrivit prosuju s lijevom rukom u desnu bandu, dok u desnoj ruci držiš ožicu i grabiš vrelo ulje i lagano ga preljevaš preko žumanjca da poprimi onako ružičasto-zučkastu boju. Nakon otprilike 2 minute jaje je isprigano, i po pravilu bi trebalo bit 'nako malo zgoreno sa strane ali opet, to ovisi o ukusu samog kušača jaja jer neko (molio bi sad bez perverznih primisli) dok jede jaje voli i pomočit' malo, barem 2 fete kruva, a neko voli da je žumanjak tvrd tako da ga odma cijelo može pojest, bez moče.

Prigano jaje dobro ide sa priganom krtolom i zelenom salatom, a može i sa šnicelom ali to je već „level expert“.

Jaja se mogu pripremat i na druge načine; recimo kuvano (meko i tvrdo), kajgana, za koju mnogi kažu da je najbolja sa slaninom ali ja to ne priznajem. Moj rječnik ne priznaje riječ slanina, moj rječnik priznaje riječ pršut i panceta, kakva slanina...

Evo gledam na ure i vidim da je pasalo 45 minuta, i da sam nekim čudom uspio nešto napisat, mogo bi još ali do sam sebi rok uru vremena do objavljivanja tako da tekst ide na lektoriranje i objavu i to ti je to...

Dobar tek!