Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Zelen & Petrusin

Kolumna, 25.01.2017

“Nijesam ti ja mati!”

“Nijesam ti ja mati!”

Dobro je Jennifer, znam da mi nisi mati, svi znaju da im ti nisi mati, moraš li baš to spomenut 46 puta u pjesmi?! Da, JLO (Đelo? Đelo Jusić??) u svojoj, valjda, najnovijoj pjesmi, naziva  “Ain't Your Mama” iliti po naški “Nijesam ti ja mati” spomene baš tu rečenicu “Nijesam ti ja mati” ili na engleskom “Ain't Your Mama” čak 46 puta u 3 i po minute, što iznosi sigurno malo jače od trećine pjesme. Mislim da je s ovom pjesmom Jennifer nadmašila i samog Sennu M i njegov hit “Tuc Tuc.

Mati, mama, majka, mater - naš jezik je stvarno bogat tim raznoraznim rodbinskim terminima odnosno nazivima. Tu stvarno svega ima. Uhvati te mala snaga kad vidiš kakvih se sve naziva tamo nađe, na primjer: tetac, izvanji prasinovica, bratučed, ujakovićna, pašanac... Molim?? Na prvu sam mislio da se ovo neko dobro zeza ili da trolla, ali ne, wikipedia kaže da je ovo službeno!? Eh, zato ti ja volim Konavle -  mi smo to baš pojednostavnili: mater, ćaća, brat, sestra, baba, đedo, dundo, tetka, rođak, rodica i veži ga tu!

Usporedimo neke rodbinske nazive, ali nećemo sve jer bi to otišlo u nedogled. I sad zamislimo da stvarno moramo koristiti te nazive!? Dakle, ovo van zagrade su književni rodbinski nazivi, a u zagradi je onako kako mi to zovemo, pa počnimo:
-    brat moga oca - stric (dundo)
-    brat moje majke - ujak (dundo)
-    žena očeva brata - strina (tetka)
-    žena majčina brata - ujna (tetka)
-    sestra moga oca - tetka (tetka)
-    muž očeve sestre - tetak (dundo)
-    sin brata moga oca - stričević, izvanji bratić (prvi rođak)
-    sin brata moje majke - ujaković, izvanji sinovac (prvi rođak)
-    kći sestre moga oca - tetkična (prva rodica)
-    kći brata moje majke - ujakovićna (prva rodica)
-    kći očeva/majčina brata/sestre - sestrična (rodica)
-    sin moga brata ako sam ja muško - sinovac (neput)
-    sin moje sestre ako sam ja žensko - sestrić (neput)
-    muž ženine sestre - svak (???)

Nevjerovatno, ima toga još. Ako vas baš zanima pogledajte (https://hr.wikipedia.org/wiki/Rodbinski_nazivi). Mene ovdje najviše buni ovaj zadnji u redu, muž ženine sestre – svak? U redu, jasno mi je da mi je ženina sestra svastika, i ona je meni jako draga, najdraža, ali moram pazit kad joj u javnosti želim izrazit tu privrženost. Zamislite da joj u javnosti, recimo na aerodromu, kad nakon dugo vremena dođe odnekle iz bijelog svijeta, amo reć iz Pariza, a ja je stvarno dugo nisam vidio i onda kad je vidim je onako iz dragosti zagrlim i rečem: “Đesi ti meni moja najdraža svastiko!”, a u tom momentu bi kraj mene mogo bit, naprimjer, neki židov, i gdje sam onda?? Nego, mene još kopka ovaj svak! Doduše, moja svastika se još nije udala, ali kad se uda kako joj muž može bit svak? Ne razumijem, udala se i muž je samo jedan, a ovako ispada da joj svak može bit muž, što je sad trenutno i istina, dok se ne uda svak joj može bit muž, ali kad se uda... Ne kontam!

Kad sam već spomenuo aerodrom, ima jedno mjesto pokraj kojeg često prođem, a koje me poprilično uznemiri, a to je ona oglasna ploča pored bivše Tonkove butige, današnjeg Pema, preko puta pumpe u Čilipima. Ta me ploča vazda preplaši i prepane! Kad prođeš kod nje reko bi, Bože mi oprosti, da je po' Konavala pomrlo koliko ima osmrtnica! I svaki put fermam pogledat, kad tamo stoje osmrtnice još iz 2003. godine, to je čudo jedno, vazda ista stvar! Ima li ko zadužen da to skine?? Pero?