Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Gospodarstvo

Gruda, kao i općenito Konavle, pretežno je agrarni kraj, i nema veliku industrijsku tradiciju. Od davnina ovdje je poznata prerada poljoprivrednih proizvoda, ali tada se nije radilo za neko veće tržište, već samo za vlastite potrebe prehrane. Prerada maslina i obrada vinove loze onda su bila neizbježna za sva kućanstva.

Danas Gruda slovi kao gospodarsko središte Konavala, prvenstveno zahvaljujući pogodnim geografskim položajem. Kao i u prošlosti, uzgajanje vinove loze primarna je poljoprivredna grana koja je i zaštitni znak ovog kraja. Sukladno s ogromnim vinogradskim površinama, na Grudi je otvorena vinarija, koja otkupljiva vino od konavoskih vinara. Vinarija je u domovinskom ratu prestala s radom i bila zapuštena, te se sad polako obnavljaju prijeratni potencijali.

Od industrije tu je i obrada aluminija, zatim novootvorena punionica vode - "Viva" koja je već zaživjela na širem Dalmatinskom tržištu.

Na Grudi se nalazi i poveći broj butiga, kafića ("Fontana Macan", "Belmondo", "Buffet M", "Pergola", "Zora"), poljoprivrednih ljekarni, pekarnica, zatim benzinska pumpa, pošta, banka i apoteka, te i, popularna nam svima, športska kladionica gdje Gruđani i ostali prolaznici okušavaju svoje športsko znanje i sreću. Sve to Grudu nameće kao glavno gospodarsko središte Konavala.