Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 04.04.2022

VIDEO - Ljuta poslije kiše

Jeste se ikad zapitali zašto Ljutu zovu Ljuta? Pa da logično sad ćete rijet, naselje je dobilo ime po rijeci, e, a kako i zašto je rijeka dobila baš ime Ljuta? A ne, recimo, Kisela? Jer za pravo rijet, ako malo zagrabite rijeke i popijete, nije uopće ljuta, a ni kisela, ni slatka, ni slana, ni paprena. Sad ćemo mi vas malo poučit!

Legenda kaže kako je neka tete neđe tamo u Hercegovini, sa vunom zatrpala izvor neke rijeke. Kako je izvor bio zatrpan rijeka je ponorila i izbila, a đe drugo nego poviše Grude. Dok je izbijala, ta ista legenda kaže, tresla su se brda i doline od podzemne grmljavine i tutnjavine, ali nije se rodio miš, nego izbila rijeka, koju su tamošnji žitelji nazvali Juta, jer u Konavlima ne postoji slovo LJ (kao ni H).

Naravno, da se ne pravimo mi puno pametni, tekst o povijesti Ljute smo pročitali ođe - http://ljuta.vodic.hr i protumačili na svoj način, a cijelu legendu donosimo u nastavku.

A kako Ljuta izgleda nakon obilnih kiša u zadnjih par dana, pogledajte u videu koji je snimio i montirao Dominik Miljak.

RIJEKA LJUTA

Da li ste se ikada zapitali otkada neka rijeka postoji na nekom području?

Za rijeku Ljutu ima više indicija da nije postojala u doba Antike. Prema predaji sačuvanoj u Hercegovini rijeka Ljuta je u Konavlima izbila u 10. st. s područja današnjih Zubaca, gdje je tekla rijeka Sutjeska. Prema predaji, nakon sedamnaest dana podzemne tutnjave u podnožju brda runjavog izbiše dva izvora, koje su nazvali Rikalo i Oka, a ispod Snježnice u Konavlima treći, od kojega poteče rijeka Ljuta. U narodu postoji izreka: "Rikalo se okotilo i njegova su djeca Oka i Ljuta".

U Konavlima postoji predaja po kojoj je rijeka provrela u 11. stoljeću. Zbog toga je polje dugo bilo pod vodom pa se dio stanovništva razbježao i odselio. Znatan ih je broj ostao ispod brda, izvan dosega vode, baveći se uglavnom stočarstvom.

U prilog tome govori i raspored konavoskih naselja s početka 15. stoljeća. Uočavamo kako od Ljute do Uskopja, na mjestu nekadašnjih rimskih poljoprivrednih imanja (villa rustica) koja su se nalazile neposredno iznad polja, u visini današnje crkve u Lovornu, nema niti jednog naselja. Sva su naselja smještena sjevernije, ispod brda. U prilog predaji ide i činjenica da prigodom obnove mlinova između 2001. i 2011. na tom prostoru nije pronađen nikakav trag iz vremena antike.

LEGENDA O LJUTOJ

Legenda kaže kako je rijeka Ljuta izvirala u Hercegovini na Zubcima, gdje je bila važno svratište za sve pastire koji su boravili na obližnjim brdima. Tu su napajali stoku i utaživali žeđ.

Priča, kako je zabilježena u Konavlima, kaže kako je postojala jedna žena, majka koja je imala kćer jedinicu, a kćer je imala janje ljubimče... Janje je jednom prilikom palo u izvor. Djevojka u pokušaju da ga spasi i sama padne u njega i utopi se.

Majku je shrvala tuga, od žalosti se potpuno izgubila. Napustila je svoje imanje i pošla prositi, te na dar nije htjela primati ništa osim vune. Tri je godine prosila po Hercegovini i svukud… Jednog je dana zaključila da je skupila dovoljno vune i otišla je na izvor u namjeri da ga zatrpa. Trpala je u izvor svu tu vunu, trpala i trpala dok nije zatrpala cijeli izvor.

Kako je izvor bio zatrpan, rijeka je ponorila … da bi izbila u Konavle. I dok je snažna rijeka izbijala poviše Grude, legenda kaže da su se brda tresla od "grmjavine i tutnjavine podzemne". Prema tom razornom "dolasku" rijeke u Konavle, nazvali su je rijeka Ljuta.

Preuzeto sa http://ljuta.vodic.hr