Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 24.11.2017

Otvorena konavoska božićna izložba u rupama "Devet baba po ledu se valja"

Dubrovački muzeji ugostili su izložbu Muzeja i galerija Konavala pod nazivom "Devet baba po ledu se valja" autorice Jelene Beželj. Na početku otvaranja govorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Navela je kako je ovo prvo gostovanje Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima te kako je ista izložba otvorena lani u Zavičajnoj kući Čilipi. Istaknula je kako se nada i veseli daljnjim suradnjama s ovom muzejskom ustanovom. Zadovoljna je što je izložba otvorena baš u predblagdansko vrijeme, uoči blagdana svete Kate koja najavljuje proslavu Božića. Prema njezinim riječima, izložba je ovo koja pokazuje proslavu uz element ljudske bliskosti dok je danas upravo ta bliskost svoje mjesto za vrijeme blagdana ustupila naletu konzumerizma.

Beželj je dodala kako postav pokazuje konavoske blagdanske običaje koji su dosta slični kako župskim, tako i onim primorskim običajima.

Veselje Božića u Konavlima se navještavalo s pola godine i to brojeći vrijeme u „tricama“. Sve je započinjalo na Veliku Gospu raznim pripremama i rabotama u polju, a završavalo na Božić.

- Božićni običaji poput konavoskih zavrjeđuju pozornost i danas zaslužuju da ih se obnovi jer su stalni podsjetnik na slavljenje Božića u vremenima kada se živjelo teže i imalo puno manje nego danas, što nije priječilo ljude da budu bliži, da se zajedno vesele. Veselimo se još jednom podsjetniku zaboravljenih tradicija i običaja te se nadamo da ćemo ih zajedno nastaviti baštiniti – poručuju iz Muzeja i galerija Konavala.

Izložbu je otvorila v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i sport u Županiji Ana Čeović. Glazbeno je otvaranje uveličao mlađi tamburaški sastav Folklornog ansambla Linđo.

Izložbu prati katalog, a ostat će otvorena do 14. prosinca.

Izvor: Dubrovački vjesnik Foto: Nikša Duper