Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 01.04.2017

POTVRĐENO – Aerodrom se vraća na Grudu!

Upravo smo doznali iz izvora bliskih našim izvorima da se iduće godine aerodrom, odnosno po novome zračna luka, vraća na Grudu. Ovo sad ispada malo neozbiljno, jer u zadnje pišemo onako malo neozbiljne tekstove, i ono od Robin Hoodu smo se malo našalili, a danas je evo i prvi aprila pa ćete vjerojatno pomislit da je i ovaj tekst zezancija, ali nije, nastavite listat, odnosno čitat.

Dakle, vjerojatno znate da se aerodrom (zračna luka) Dubrovnik, trenutno obnavlja, odnosno renovira. Nedavno je otvoren novi odlazni terminal, a dolazni terminal bi trebao bit otvoren kroz mjesec dana. Već ove sezone su najave dosta velike i govori se o povećanju od oko 30% više prometa, a dogodine bi to povećanje trebalo bit još 20%, nego da mi ne ulazimo previše u statistiku, to povećanje od 50% u razdoblju od 2016. do 2018. dovodi zračnu luku (aerodrom) do problema jer jednostavno ne raspolažu, odnosno nemaju mogućnost proširivanja pista.

Sve ovo je dovelo upravu do jedne ideje, a sad već i gotovog projekta, da presele aerodrom tamo đe mu je i mjesto, na Grudu!

Naime, kroz mjesec-dva bi trebala početi izgradnja piste na mjestu prvog aerodroma, koji je počeo s radom 1936. godine na lokaciji Bajevina. Izgradnja piste i terminala za prihvat putnika bi trebala bit gotova do svibnja 2018. kada se planira i otvaranje samog aerodroma. Još uvijek se ne zna puno detalja, ali definitivno se zna da će se aerodrom zvat zračna luka Držojevići.

U planu je da zračna luka Držojevići preuzme sve privatne zrakoplove čime će se rasteretiti Čilipski aerodrom, pardon, zračna luka Dubrovnik, i na njoj ostaju samo komercijalni letovi. Zračna luka Držojevići će raspolagati sa 2 kraće piste, a zbog problema oko otkupa zemljišta, usuglašeno i dogovoreno je da prostor između pista ostane u privatnom vlasništvu, odnosno to će biti prvi aerodrom ovakvog tipa u cijelom svijetu koji će između pista imati vinovu lozu! Putnici će pri izlasku iz privatnog zrakoplova moći ubrati grozd grožđa, koji će im carina uredno naplatiti pri izlasku sa aerodroma, jer je taj grozd sa loze koja je u privatnom vlasništvu, a vlasnik te vinove loze je ujedno i carinik!

Nama se jako sviđa ovaj projekt, a uskoro ćemo vidjeti i kako će sve to funkcionirati u praksi.