Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 06.04.2016

Pametna klupa (ili možda ipak ne)

Na Grudi je nedavno osvanula nova klupa, odnosno dvije klupe i trpeza. Mi smo ovo tek primjetili neki dan, a kažu ljudi da je klupa tu ima već skoro bit će i mjesec dana. Mi jesmo išli na Gnjile gledat Slavena, ali kako na Gnjile idemo s autom, valjda je nijesmo obadali. Sad kako je učinilo malo ljepše vijeme, užamo i prošetat prema Ljutoj, pa smo tako primjetili i ovaj novitet.

Čim smo ugledali te lijepe dvije klupe i onako masivnu trpezu odma nam je napamet palo da je to Luka ili Agroturizam postavio ove nove takozvane pametne klupe što su sad u điru, đe možeš punit mobitele (u stvari, prvo su nam pali na pamet pršut, sir, kobasice, menestra...). Tako smo mi fermali, malo uslikali klupu, zasjeli i stavili mobitel na klupu da se napuni. U međuvremenu smo se malo zabavljali sa ovom pločom pored klupe, malo smo povezivali parove i nakon 20 minuta pogledali mobitel, ali je baterija bila na istoj razini, pa smo mobitel prebacili na drugu klupu, pa naposljetku na trpezu ali ništa! E sad ili mi ne znamo koristit pametne klupe, ili ovo pak nisu pametne klupe nego jednostavno dvije klupe i trpeza. S obzirom da su onako masivne od drva, pretpostavljamo da su ipak "glupe", jer u onoj staroj "sjedni drvo na drvo" nije zaludu baš drvo.

Malo zaozbiljno, klupe i informacijske ploče su postavljene u sklopu "Projekta Natura 2000 za upravljanje Snježnicom i konavoskim poljem" koji ima za cilj očuvanje biološke raznolikosti i održivom upravljanju i monitoringu odabranih Natura 2000 područja u Republici Hrvatskoj, među kojima su i naše lijepe Konavle. Cilj je informirati stanovništo, te razviti svijest o bioraznolikosti područja i potrebi očuvanja prirodnih staništa životinja. Na info tabli su na karti označene i točke posebnog interesa, da se posjetitelji lakše snađu u ovom zaštićenom potručju, u kojem obitava i jedna ugrožena vrsta – riječna kornjača.

Sve u svemu, postavljanje je za svaku pohvalu, i na jako finom mjestu je montirano, onako na asfaltu u kantunu parkinga tako da moreš lijepo auto parkirat pravo do klupe i dok odmaraš na klupi, mobitel moreš punit na autopunjaču.