Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 01.04.2016

Prometna regulacija turističkih autobusa na Grudi za sezonu 2016.

Na jučer održanoj sjednici Grudskoga vijeća odlučeno je, između ostaloga, da svi turistički autobusi mogu nesmetano prolaziti pro Grude kao i do sada, bilo domaći bilo strani, pa čak i Libertasovi. Nadalje, odlučeno je da na Grudi u sezoni neće biti nikakve posebne regulacije prometa za osobne automobile i bicikle, niti naplate zaustavljanja i parkiranja.

Isto tako smjer kretanja turističkih autobusa ostaje isti kao i dosada (magistrala – vatrogasci – fontana), s tim da se sama fontana izmiče negdje u Tušiće, a na mjesto fontane će doći montažna aluminijska kućica u kojoj će boraviti komunalni redari P.G. i P.M. (identitet poznat redakciji gruda.org) koji će usmjeravati promet u razdoblju od 01.05.2016. do 01.10.2016. u dvije smjene, jedna ujutro a druga popodne.

Od fontane ide nova regulacija prometa za turističke autobuse odnosno 2 moguća smjera kretanja. Jedan smjer će biti put Ljute i to novim pravcem, odnosno starim putem koji će se ponovno staviti u funkciju kao jednosmjerni tako da autobusi više neće morati sjeći put i manevrirati oko fontane nego će sa fontane nastaviti pravo starim putem koji će se negdje oko Gnjila ponovno spajati na postojeći put. Drugi smjer je Zona Gruda 1 (od fontane do starog Slavenovog kafića). Isto tako, za turističke autobuse obavezan smjer kretanja po povratku iz Ljute je ovim drugim pravcem pro Grude (Zona Gruda 1), pa dalje prema gradu.

Novost je i da od 01.05.2016. u Zoni Gruda 1 ide i takozvano pametno parkiranje, inovativna stvar na području Konavala. Dakle duž cijele prometnice Zone Gruda 1 će se postaviti senzori koji će u svakom trenutku putem mobilne aplikacije navoditi vozače turističkih autobusa ka slobodnom parkingu. Aplikaciju za mobilne uređaje će vozaču na licu mjesta instalirati komunalni redar, koji će nakon instalacije vozača turističkog autobusa i uputiti u rad aplikacije koja će mu pokazati gdje može parkirati svoj autobus, i to posve besplatno.

Također za sve one vozače koji će više puta tjedno dolaziti na Grudu i dovoditi turiste (nebitno za koju agenciju) postoji i poseban bonus odnosno voucher za konzumaciju jela i pića u 2 grudska ugostiteljska objekta smještena u Zoni Gruda 1. Do objavljivanja ovoga teksta još nismo bili u mogućnosti doznati o kojim se ugostiteljskim objektima radi jer se, evo, baš danas raspisuje koncesija.