Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 14.02.2014

Gradnja zvonika

Zadnjih nekoliko dana je ponovo postala aktualna stara priča oko gradnje zvonika ispred crkve, pa samo tako naišli na nekoliko članaka na lokalnim portalima. Da se mi sad ne bi pravili novinara, kad su već drugi to tako fino napisali, prenosimo članak sa dubrovniknet.hr. Ono što nas zanima je vaše mišljenje, pa pišite na komentare, na facebooku, pišite nam na mail - što vi mislite na ovu temu. A uz slike sa spomenutog portala, evo i jedna slika crkve i prostora ispred sa čempresima koja datira još iz 1935. godine.

Izgradnja zvonika na Grudi počinje sječom čempresa

Izgradnja zvonika u sklopu postojeće Crkve Presvetog trojstva na Grudi, ponovno je aktualizirana. Pastoralno vijeće je odobrilo zahtjev i prijedlog nacrta donatora Boža Draškovića iz Los Angelesa o izgledu zvonika, čeka se rješenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, što je u tijeku. Dio konavoske kulturne javnosti protivi se implementaciji zvonika uz crkvu, smatrajući kako će to nagrditi sadašnji sklad tog sakralnog objekta, a protive se i sječi čempresa koja će biti neophodna kako bi se zvonik smjestio u zacrtani prostor. Općina Konavle bi radije rješavala kompletan izgled trga pred Crkvom, ali na samu izgradnju ne može utjecati jer je riječ o zemljištu u vlasništvu Crkve.

Donator Božo Drašković, već više desetljeća ustraje u svojoj nakani financiranja zvonika na Grudi, kojim bi izgradio spomen na sebe i svoju obitelj, što bi bilo naznačeno i na spomen ploči istaknutoj na građevini. Riječ je o Konavljaninu koji je svoj život proveo u Americi. Pastoralno vijeće pred kojim je izložio svoje ideje odobrilo je njegovu želju za gradnjom zvonika, ali je ova vijest kad se prije nekoliko mjeseci po prvi put počela intenzivnije spominjati poprilično podijelila mišljenja Gruđana, ali i ostatka Konavala.

No, završnu riječ ipak čini se ima Crkva budući je riječ o zemljištu u njihovom vlasništvu, a poziv ka restauratorskoj službi ostao je neuslišan, budući je Crkva na Grudi zbog prijašnjeg unutrašnjeg devastiranja, izgubila preventivnu zaštitu, što je prošlo posve "utiho".

Zašto problematici izgradnje zvonika valja pristupiti na način sagledavanja cjelovitosti, a ne pojedinačnog segmentiranog "rješenja" prema želji donatora? Takav način razmišljanja objašnjava slikarica i vlasnica ARateljea na Grudi, Antonia Rusković Radonić.

- Crkva na Grudi je jednobrodna crkva sa zvonikom na preslicu koja je rađena kao kopija jedne bečke crkve po angažmanu svećenika Crnice koji je bio osobno prijatelj sa carem Franjom Josipom. Gruda je bila austrijska utvrda ovog dijela i na to se vezuje početak grudskog ekonomskog prosperiteta - kazuje slikarica Antonia Rusković Radonić, ujedno istraživačica i zaljubljenica u vrijednosti konavoske tradicije i baštine.

Zvonik kao arhitektonsko rješenje - nastavlja Antonia - ne pripada uz crkvu, a za njegovo postavljenja treba rušiti stoljetne čemprese koji vizuru crkve uzvisuju. Matica na Grudi zaslužuje urbanističko rješenje čitavog prostora ispred, u kojemu bi struka mogla odgovoriti na potrebe mjesta i crkve i iznaći najbolje rješenje za svih. Postavljanjem ovakvog zvonika na ovakvu lokaciju zapečatit će se identitet mjesta i onemogućiti razvoj cijelog prostora ispred - zaključuje Antonia.