Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 21.06.2013

Festival Glazba i riječ - Osvrt na protekle događaje

Koncertom Mješovitog zbora Libertas i Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Viktora Lenerta i Nicola Giulianija 15.06. je u Crkvi Sv. Nikole u Čilipima počeo 7. festival Glazba i riječ koji organizira Umjetnička udruga Konavle Art. Zbor Libertas je uz pratnju DSO-a, među ostalim, izveo Zbor Židova iz Verdijeve opere Nabucco, Aleluju iz Händelovog oratorija Mesija, a u izvedbi skladbe Krist na žalu pridružio im se i domaći Župni zbor Crkve Sv. Nikole. Na kraju koncerta Dubrovački simfonijski orkestar izveo je Osmu simfoniju L. van Beethovena pod vodstvom gostujućeg dirigenta Nicola Giulianija iz Italije. Publika je sa zadovoljstvom pratila koncert i oduševljenim pljeskom zahvalila glazbenicima.

U nedjelju, 16. lipnja u Domu kulture na Grudi održana je predstava Ko radi štrajka od gladi kao drugo događanje 7. festivala Glazba i riječ u organizaciji Umjetničke udruge Konavle Art. Damir Mihanović Ćubi je izvedbom svoje monokomedije u kojoj u ulozi Nevena, priprostog radnika na duhovit i sebi svojstven način kritizira našu svakodnevnicu i krive vrijednosti koje nam se nameću u društvu. Ćubi je izvedbu prilagodio okruženju pa se tako „na poziv Načelnika općine Konavle i Organizatora Festivala“ našao pred „publikom koja sjedi u mraku“ u Domu kulture koji „treba pripremiti za dolazeće glumce“. Publika je ispunila gledalište do posljednjeg mjesta, zabavila se i nasmijala do suza.

U srijedu, 19. lipnja u Pinakoteci crkve Sv. Nikole u Cavtatu koncert je održao Dubrovački puhački kvintet u sklopu 7. festivala Glazba i riječ. Ansambl je izveo djela J. C. Bacha, W. Kappa i F. Farkasa napisana za kvintet, Trio za obou, klarinet i fagot F. Lhotke Kalinskog i Miniature za flautu, klarinet i fagot H. Riethmullera. Zajedničko muziciranje ovih odličnih komornih glazbenika s užitkom je pratila zadovoljna publika u ugodnom okruženju Pinakoteke.

Još jedan vikend bogat događanjima na ovogodišnjem festivalu Glazba i riječ započinje večeras, u petak, 21. lipnja, u 21h u Domu kulture u Cavtatu s predstavom Ja, tata!. Predstava, koju igra Rakan Rushaudat, urnebesna je i dirljiva ispovijed čovjeka bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet. Ulaz je besplatan.